Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Δυστυχώς το ύφος και η σύνταξη του παρακάτω  Δ.Τ. οδηγεί σε αρνητικούς συνειρμούς. Εκτιμούμε - με άλλα λόγια - ότι  η δημοσιοποίηση ένος Δελτίου τύπου γραμμένου πραγματικά στο γόνατο εξυπηρετεί άλλους στόχους. Παρ' όλα αυτά ελπίζουμε το ενδιαφέρον της βουλευτού να είναι πραγματικό. Σε διαφορετική περίπτωση ο Κορινθιακός θα πρέπει να περιμένει μάλλον μετά τις εκλογές.


Η Βουλευτής Φωκίδας Αφροδίτη Παπαθανάση, με παρέμβαση της στην από 29 Φεβρουαρίου 2012 Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων, με θέμα ημερήσιας διάταξης τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής του Κορινθιακού, ζήτησε από την Επιτροπή να εξετάσει τα εξής βασικά ζητήματα και να τα συμπεριλάβει στην έκθεση συμπερασμάτων της Επιτροπής , για τις δράσεις που θα πρέπει να αναληφθούν:

Βιολογικοί Καθαρισμοί & Δίκτυα Αποχέτευσης

Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια από το ΥΠΕΧΩΔΕ με το πρόγραμμα ΕΠ.ΠΕΡ.Α.Α. ώστε να ενταχθούν έργα αποχετεύσεων και βιολογικών στο παραλιακό μέτωπο των Νομών γύρω από τον Κορινθιακό.

Στη Φωκίδα αυτό αφορά κύρια τα έργα Ιτέας Κίρρας , Ερατεινής και Ευπαλιου .

Θέλει ιδιαίτερη προσοχή:

 Μετά την ένταξη των έργων στο πρόγραμμα να κερδηθεί ο χρόνος για την προκήρυξη των έργων , άρα Δήμοι και Διαχειριστική Αρχή το ΕΠΠΕΡΑΑ πρέπει να συνεργαστούν συστηματικά.

 Πρέπει να επεξεργαστούμε σχέδιο για την διαχείριση της λάσπης.

 Γύρω από τον Κορινθιακό πρέπει να υπάρξει ένα οργανωμένο σχέδιο διαχείρισης των βιολογικών καθαρισμών.

Ελαιοτριβεία

Το Υπ. Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τις Περιφερειακές αυτοδιοικήσεις πρέπει να εκπονήσει σχέδιο , ειδικά μέτρο και διαδικασία χρηματοδότησης , για την ορθή διαχείριση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων.

Χείμαρροι

Το Υπ. Περιβάλλοντος πρέπει να βοηθήσει τις Περιφερειακές αυτοδιοικήσεις – με μελέτες , για

 Την διαχείριση των φερτών υλικών των χειμάρρων – καθώς ο λάθος τρόπος διαχείρισης τους συμβάλλει στην διάβρωση των ακτών ,

 Μεγάλη επιβάρυνση στον κορινθιακό προκαλούν σκουπίδια που μέσα από χείμαρρους καταλήγουν στην θάλασσα , άρα και εδώ χρειάζονται μέτρα.

Μεταλλεία – Μεταλλευτική Δραστηριότητα

Στη Φωκίδα και Βοιωτία υπάρχει έντονη μεταλλευτική και μεταποιητική δραστηριότητα.

Πρέπει να οικοδομηθεί μια σχέση ελέγχου και εμπιστοσύνης μεταξύ των εταιρειών και της κοινωνίας των πολιτών, αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει όλοι να επιμείνουμε στους κανόνες διαφάνειας.
Δημιουργείται αφετηρία με βάση και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει ήδη πάρει το Υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά χρειάζονται ακόμη βήματα και από την Κυβέρνηση και την Αυτοδιοίκηση.
Ουσιαστικό ζήτημα για την μεταλλευτική δραστηριότητα και τον Κορινθιακό είναι οι συστηματικές μετρήσεις και έλεγχοι τήρησης των περιβαλλοντικών όρων και προδιαγραφών. Πρέπει να γίνονται συστηματικά και η μεθοδολογία και τα αποτελέσματα να είναι κάθε στιγμή ανακοινώσιμα και διαθέσιμα .

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: