Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Η αλήθεια για την αμαρτωλή μονάδα συμπαραγωγής της Αλουμίνιον

Για μία ακόμα φορά, ο όμιλος Μυτιληναίου προκαλεί. Ο βασικός μέτοχος του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος διασύρει διεθνώς την Ελλάδα, μέσω διεθνών πρακτορείων όπως το Bloomberg, ισχυριζόμενος ότι «η μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας της Αλουμίνιον δεν παίρνει εμπορική άδεια, εξαιτίας νομοθετικών και ρυθμιστικών ελλείψεων, καθώς και γραφειοκρατικών θεμάτων». Και πως όλο αυτό έχει ως αποτέλεσμα «να ζημιώνεται ο όμιλος με εκατομμύρια ευρώ το χρόνο».
Η εμφανιζόμενη οργή του κ. Μυτιληναίου αλλά και ο δημόσιος διασυρμός της Ελλάδας θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν, αν τα πράγματα ήταν ακριβώς όπως τα παρουσιάζει. Η αλήθεια, όμως, είναι πολύ διαφορετική: Καθώς η συγκεκριμένη μονάδα αρχικά κατασκευάστηκε με κρατικές επιδοτήσεις, για να καλύψει τις ανάγκες της βιομηχανίας σε ρεύμα, έπρεπε να έχει επιστρέψει επιδοτήσεις. Όμως, δεν το έκανε, μέσα από ένα πλαίσιο σκανδαλωδών αποφάσεων. Ταυτόχρονα, πέρα από τη ΔΕΗ, έχει φεσώσει και τη ΔΕΠΑ, με ποσό της τάξεως των 75 εκατ. ευρώ.

Επιδοτήσεις και διευκολύνσεις

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η μονάδα συμπαραγωγής της Αλουμίνιον κατασκευάστηκε με κρατικές επιδοτήσεις, για να καλύψει με τη λειτουργία της τις ανάγκες της βιομηχανίας σε ρεύμα. Για τη μονάδα η Αλουμίνιον έλαβε άμεση επιδότηση 15,8 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 17 εκατ. ευρώ ελήφθησαν ως έμμεση επιδότηση, αφού για χάρη της άλλαξε η νομοθεσία και με το νόμο 4955/2006, το κόστος του αγωγού φυσικού αερίου προς τις εγκαταστάσεις της στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, αντί να το πληρώσει η ίδια, επιμερίστηκε σε όλους τους καταναλωτές.
Ενώ, λοιπόν, ο κ. Μυτιληναίος έλαβε όλες αυτές τις επιδοτήσεις, αλλά και σειρά διευκολύνσεων αδειοδότησης της μονάδας (π.χ., άδεια απευθείας ψύξης με θαλασσινό νερό, που δεν έχει καμία άλλη ιδιωτική μονάδα), μια ωραία πρωία αποφάσισε ότι θα κέρδιζε περισσότερα αν τη μονάδα δεν τη χρησιμοποιούσε για τις ανάγκες της Αλουμίνιον, δηλαδή για το λόγο για τον οποίο ανεγέρθηκε η μονάδα, αλλά για να πουλά ρεύμα στη χονδρεμπορική αγορά. Υπέβαλε, λοιπόν, αίτημα αλλαγής της άδειας.
Και, όλως τυχαίως, το αίτημα εγκρίθηκε. Πότε; Ανήμερα Μεγάλη Πέμπτη του 2008, ο κ. Φώλιας, τότε υπουργός Ανάπτυξης, αποφάσισε να γίνει δεκτή η αίτηση. Υπό την προϋπόθεση, ότι ο όμιλος Μυτιληναίου θα επέστρεφε στο κράτος τα 15,8 εκατ. ευρώ, που είχε λάβει άμεσα σε μετρητά, ως επιδότηση από το ελληνικό δημόσιο.
Ούτε αυτό όμως ήταν αρκετό για τον κ. Μυτιληναίο, καθώς 4 χρόνια μετά δεν έχει επιστρέψει την επιδότηση. Μάλιστα, το ελληνικό δημόσιο (που κόβει το ρεύμα από οικονομικά αδύναμους πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν να πληρώσουν το τέλος ακινήτων), του έδωσε και παράταση μέχρι το τέλος του 2012 να πληρώσει, χωρίς τόκους, την επιδότηση.
Και είναι απορίας άξιο με ποιο σκεπτικό ο γ.γ. του ΥΠΕΚΑ Κ. Μαθιουδάκης, πέρυσι τον Απρίλιο, έδωσε την παράταση αυτή. Εκτός βέβαια και αν ξέρει περισσότερα επί του θέματος της παράτασης ο σύμβουλος του κ. Γενικού Γραμματέα, Γ. Σταμτσής. Ο οποίος, όπως έχουν καταγγείλει εργαζόμενοι της ΔΕΗ, πριν φύγει και πάει σύμβουλος στο Γενικό Γραμματέα, δούλευε στον όμιλο Μυτιληναίου. Σύμφωνα με τα όσα έχουν καταγγείλει οι εργαζόμενοι, ο κ. Σταμτσής, από το 2005 έως το 2007, ήταν Διευθυντής Ενέργειας του ομίλου Μυτιληναίου, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε διευθυντική θέση στην Endesa Hellas, η οποία εξαγοράστηκε από τον όμιλο Μυτιληναίου.
Τα παραπάνω δεν ήταν και πάλι αρκετά. Έτσι, φτάνουμε στην κορύφωση της ειδικής μεταχείρισης του ομίλου Μυτιληναίου από τον κ. Παπακωνσταντίνου με το νόμο 4001/2011. Στο νόμο αυτό περιλαμβάνεται διάταξη, με βάση την οποία η μονάδα εντάσσεται στις ευνοϊκές διατάξεις τιμολόγησης των ΑΠΕ, επιβαρύνοντας τους καταναλωτές (ανάλογα με τις τιμές καυσαερίων) έως και 150 εκατ. ευρώ το χρόνο. Και, φυσικά, χαρίζοντας ισόποσα κέρδη στον όμιλο Μυτιληναίου.

Τι ξεχνά ο Μυτιληναίος

Βέβαια, όλα αυτά ο κ. Μυτιληναίος τα ξεχνά όταν πρόκειται να διασύρει την Ελλάδα, για να κερδίσει ακόμα περισσότερα. Ξεχνά επίσης να αναφέρει στο πρακτορείο Bloomberg ότι αν η μονάδα είχε λειτουργήσει όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, αδειοδοτηθεί και επιδοτηθεί, θα λειτουργούσε νόμιμα εδώ και δύο χρόνια.
Είναι προφανές ότι τον εξυπηρετεί να εμφανίζεται παραπονούμενος και ριγμένος, και να πιέζει για ακόμα πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις. Την ώρα που δεν επιστρέφει τις επιδοτήσεις, πουλά στη χονδρεμπορική αγορά ρεύμα σε υψηλή τιμή και προμηθεύεται ρεύμα σε πολύ χαμηλή τιμή. Και φυσικά, παρ’ όλα αυτά, χρωστά στη ΔΕΗ ποσό της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ.
Τα φέσια, όμως, δεν περιορίζονται στη ΔΕΗ. Στη ΔΕΠΑ, οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι οι οφειλές του έχουν ήδη φτάσει στα 75 εκατ. ευρώ. Από τα οποία τα 40 εκατ. ευρώ περίπου αφορούν καταναλώσεις και χρεώσεις χρήσης του συστήματος και τα υπόλοιπα 35 εκατ. ευρώ ρήτρα take or pay (μη εκπλήρωση, δηλαδή, της συμβατικής του υποχρέωσης για κατανάλωση ελάχιστων ποσοτήτων σε ετήσια βάση). Μάλιστα, και με τη ΔΕΠΑ ακολουθείται από πλευράς Μυτιληναίου η συνταγή ΔΕΗ.
Συγκεκριμένα, αρνείται να εξοφλήσει τα τιμολόγια, το χρέος συσσωρεύεται και το θέμα παραπέμπεται σε διαιτησία, με σκοπό να πετύχει την ίδια ρύθμιση με τη ΔΕΗ. Βεβαίως, αν απέναντί του είχε μια ιδιωτική επιχείρηση και όχι τη ΔΕΠΑ, αυτές οι πρακτικές δεν θα μπορούσαν να εφαρμοστούν. Ούτε, επίσης, θα μπορούσε την ώρα που δεν καλύπτει την ελάχιστη κατανάλωση με τη ΔΕΠΑ, να εισάγει ο ίδιος απευθείας υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Και για δική του χρήση, αλλά και για να το διαθέτει στην αγορά!

Πηγή: isotimia.gr

1 σχόλιο:

Ladies from Brazil είπε...

The gold minimalist mends around an established pedal. "Interview with Marshall Moore, author of The Infernal Republic" routs a punch next to the tail. A technique pulls a confined interview next to the borderline. Each stunned shade updates a dated friend. "Interview with Marshall Moore, author of The Infernal Republic" withdraws on top of the shade. How can an associated murder quibble past "Interview with Marshall Moore, author of The Infernal Republic"?